fbpx

Wat is affiliate marketing?

De term ‘affiliate marketing’ hoor je tegenwoordig te pas en te onpas voorbijkomen. Voor veel mensen geldt echter dat ze nog niet precies weten wat het nu precies inhoudt. Dit heeft er mee te maken dat het al met al nog een relatief nieuw concept is. Zeker in de wijze waarop het vandaag de dag wordt toegepast.

Affiliate marketing is namelijk in populariteit geëxplodeerd als gevolg van de opkomst van het internet. Voorheen was het nog niet zo makkelijk om als ‘affiliate’ je geld te verdienen. Tegenwoordig ligt dit in principe voor iedereen binnen handbereik. Maar wat is affiliate marketing nu precies?

Affiliate marketing is het beste als volgt te omschrijven:

‘Een vorm van online marketing, waarbij een affiliate in ruil voor een potentiële commissie online verkeer doorstuurt naar een aanbieder van een product of dienst’.

Wanneer je je dus bezighoudt met affiliate marketing, steek je je tijd in het promoten van producten en/of diensten van anderen. Je werkt dan bijvoorbeeld met een unieke link, zodat precies duidelijk is dat jij degene bent die een persoon heeft doorgestuurd. Op het moment dat er dan een conversie plaatsvindt, ontvang je een commissie.

Dit verdienmodel is dus nog relatief jong. Het was Amazon.com dat in 1996 als eerste een eigen affiliate marketing programma opstartte. In de jaren die volgden, is dit aantal fors gestegen. Ook met de opkomst van informatieproducten, zoals cursussen.

Hoe werkt affiliate marketing?

Nu je in grote lijnen weet wat affiliate marketing is, is het tijd om dieper te duiken in de precieze werking ervan. Want hoe werkt affiliate marketing nu bijvoorbeeld stap voor stap?

In essentie is het heel simpel. Het ziet er grofweg als volgt uit:

  1. Je bepaalt een onderwerp waar je je op wilt richten (fitness, dieet, online geld verdienen, etc.).
  2. Je kiest een manier om te promoten (website, Youtube, social media, etc.).
  3. Je creëert content.
  4. Je bouwt een groep volgers op.
  5. Je breidt uit met nieuwe producten, diensten, promotiekanalen en andere optimalisatiemogelijkheden.

Uiteraard is het belangrijk om hier en daar meer in detail te treden. Het is namelijk wel zaak om je bijvoorbeeld te onderscheiden van de concurrentie. Zeker in bepaalde sectoren is er sprake van veel concurrentie. Je hebt dan veel baat bij het vinden van de juiste, nieuwste informatie over een specifiek onderwerp. Het biedt je namelijk de kans om een stapje voor te hebben op de rest.

Voordelen geld verdienen met affiliate marketing

Het is bepaald geen toeval dat geld verdienen met affiliate marketing momenteel zo populair is. De afgelopen jaren is keer op keer gebleken dat het een zeer interessant verdienmodel is. Er zijn simpelweg veel voordelen van toepassing bij deze manier van online geld verdienen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • Geen verdienplafond: Voor veel online ondernemers klinkt dit eerste voordeel als muziek in de oren. Het is dan ook verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de aantrekkingskracht van affiliate marketing. In essentie is er geen sprake van een verdienplafond. Je kunt namelijk jouw achterban continu blijven uitbreiden. En zelfs wanneer je de grootste bent geworden in een bepaalde niche, zijn er altijd nog andere niches om je aandacht op te vestigen. Al met al zit er dus geen maximum aan je potentiële te verdienen inkomsten. Ook omdat het op den duur niet nodig is om alles zelf bij te houden of aan te sturen. Er is een belangrijke rol weggelegd voor automatisering.

  • Veel variatie: Daarbij zit er veel variatie in je werkzaamheden binnen affiliate marketing. Het is bijvoorbeeld erg leuk om zo nu en dan een nieuw product of een nieuwe dienst te gaan promoten. Of om dit op een andere manier aan te pakken. Bijvoorbeeld met een Youtube video of met een LinkedIn bericht. Er zijn talloze manieren om te optimaliseren, uit te breiden en op andere manieren voor variatie te zorgen. Je leven in affiliate marketing is dan eigenlijk nooit saai. Bovendien hebben we het dan nog niet eens over het leukste onderdeel gehad; het bijhouden van je commissies.

  • Grotendeels passief: Binnen affiliate marketing geldt dat het mogelijk is om je inkomsten grotendeels passief binnen te krijgen. Op het moment dat je namelijk een grote hoeveelheid relevante, waardevolle content hebt geplaatst, doet dit dag en nacht z’n werk. Het is alleen om de zoveel tijd nodig om het up te daten, wat toe te voegen en hier en daar een controle uit te voeren. Echter blijven de inkomsten de hele tijd binnendruppelen. Opnieuw een voordeel van affiliate marketing dat men bijzonder erg waardeert.

  • Relatief makkelijk te leren: Tot slot is affiliate marketing relatief makkelijk te leren. Het is bijvoorbeeld niet nodig om hier jarenlang een specialistische opleiding voor te volgen. In veel gevallen is het voldoende om een korte cursus te volgen, zodat je bijna onmiddellijk alle relevante kennis onder de knie hebt. Dit betekent daarmee ook dat je er vrij snel mee aan de slag kunt. Menig affiliate marketeer is al binnen een paar maanden in staat om een serieus inkomen op te bouwen. Het hoeft dan in potentie niet lang te duren alvorens je van je tweede inkomen je hoofdinkomen maakt.

En misschien nog wel het mooiste van alles? Dit is slechts een kleine greep uit de voordelen van affiliate marketing. In de praktijk merk je al snel dat er nog veel meer redenen zijn om flink wat tijd en moeite te steken in deze manier van online geld verdienen. Het zijn er bijna te veel om op te noemen. De beste manier om erachter te komen, is door het zelf een kans te geven.

Klinkt dit alles je dus erg interessant in de oren? En heb je het idee dat jij het ook een waardevol verdienmodel vindt? Dan is dit het ideale moment om actie te ondernemen. De mogelijkheden zijn in deze tijden zo divers, dat het simpelweg zonde is om er niets mee te doen. Verdiep je voor een tijdje in affiliate marketing en ontdek de bijbehorende potentie. Wie weet ben je over een jaar al wel een fulltime affiliate marketeer!